Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Dreptul la concediu de odihna este unul din drepturile fundamentale ale unui salariat.
Legislatia muncii prevede o durata minima anuala a concediului de 20 de zile lucratoare. Angajatorii pot decide insa acordarea unei durate mai mari a acestuia, prin contractul individual de munca.
De exemplu, unele companii prevad cresteri ale numarului de zile cuvenite cel mai adesea corelate cu cresterea vechimii in firma respectiva.
Exista cateva tipuri de zile libere care nu afecteaza durata concediului de odihna, astfel:
- sarbatorile legale in care nu se lucreaza
- zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.
- perioadele de incapacitate temporara de munca
- perioadele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav
Pentru angajator este importanta mentinerea unei evidente corecte a zilelor de concediu de odihna ale angajatilor.
In aplicatia de conta online de la SmartBill acest lucru se realizeaza usor, o data cu introducerea pontajelor.
La inceput, pentru fiecare angajat,in etapa de configurare a salariatului se seteaza ca element obligatoriu si numarul de zile de concediu cuvenite.

Dupa introducerea pontajelor lunare, in Raportul de concedii de odihna, se poate observa pe fiecare salariat, numarul de zile de concediu neefectuate, zilele cuvenite si zilele de concediu efectuate.

De asemenea, se poate regasi si o estimare a valorii zilelor de concediu neefectuate.
In SmartBill Conta mai este disponibil si un centralizator al concediilor de odihna neefectuate care contine si o estimare a valorii acestora pe ansamblul entitatii.
Aceasta estimare permite inregistrarea la final de an a ajustarii pentru concedii de odihna neefectuate.
Aceasta estimare se calculeaza astfel:
Valoare/zi CO (estimata): se calculeaza ca Salariu de baza + Sporuri permanente / Numar zile lucratoare (din luna situatiei sau luna incetarii contractului). Poate sa difere de valoarea reala calculata efectiv pe statul de salarii, unde calculul este mai complex si ia in considerare si media celor 3 luni anterioare si datele de pe statele de salarii.

Este important de mentionat ca:
- efectuarea concediul de odihna este anuala
- in cazul in care salariatul nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual
- compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Programarea concediilor
Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari care se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.
Salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
Indemnizatia de concediu
Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.